Haber

Çin’den İran’a Kızıldeniz uyarısı: Husi baskınlarını dizginleyin

İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan dört İranlı kaynak ve konu hakkında bilgisi olan bir diplomat, Pekin ve Tahran’da son dönemde yapılan birçok toplantıda Kızıldeniz’deki saldırılar ve Çin ile İran arasındaki ticari çıkarlara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığını ancak bu değerlendirmelerin yapılmadığını ifade etti. Bu toplantıların ne zaman yapıldığını bilmiyorum. Bu toplantılara kimlerin katıldığı konusunda ayrıntı verilmedi.

Görüşmelerden haberdar olan İranlı bir yetkili şunları söyledi:

“Aslında Çin şunu söylüyor: ‘Çıkarlarımıza herhangi bir şekilde zarar verilirse, bu Tahran’la ticaretimizi etkileyecektir. O halde Husilere söyleyin itidallerini kullansınlar.'”

İranlı kaynakların verdiği bilgiye göre Çinli yetkililer, Çin ile temas halinde olan herhangi bir gemiye saldırılması veya Çin’in çıkarlarının herhangi bir şekilde etkilenmesi halinde İran’ın Çin’i büyük hayal kırıklığına uğratacağını ifade etti. İranlı kaynaklardan biri, Çin’in İran için değerli olduğunu ancak İran’ın Gazze, Lübnan, Suriye ve Irak’ın yanı sıra Yemen’deki Husiler’de de vekillerinin bulunduğunu ve bölgesel ittifaklarının karar alma sürecinde önemli rol oynadığını belirtti.

HUTİ’NİN SALDIRILARI

Yemen’in büyük bir kısmını kontrol eden İran destekli Husiler, Kasım 2023’ten bu yana Filistinlilere destek sağlamak için Kızıldeniz’den geçen gemilere saldırıyor. Kızıldeniz’deki saldırılar, gemilerin küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin geçtiği Süveyş Kanalı’ndan geçişini engelledi. Ticari geçişler meydana gelir. Süveyş Kanalı, Asya ile Avrupa arasındaki ticari nakliye için hayati öneme sahiptir.

Husilerin Kızıldeniz’in girişindeki Bab el Mendeb Boğazı’ndan geçen gemilere saldırısı küresel ticareti sekteye uğrattı ve birçok nakliye şirketinin gemilerini Ümit Burnu güzergahına yönlendirmesine neden oldu. Afrika’yı dolaşan gemiler nakliye süresini yaklaşık 10 ila 14 gün uzatabilmektedir. Bu durum navlun ve sigorta masraflarını ciddi oranda artırıyor.

Kızıldeniz’deki gemilere yapılan saldırıların yol açtığı ticari aksamalar nedeniyle ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, Berlin’deki fabrikasında otomobil üretimini geçici olarak durduracak, çoğunluğu Çinli Geely’ye ait olan otomobil üreticisi Volvo Cars ise Belçika’daki fabrikasında üretimi durduracak. üç gün boyunca. açıkladı.

Bunun üzerine ABD ve İngiltere, Yemen’deki Husilere misilleme olarak denizden ve havadan saldırılar başlattı. İran ise bu saldırılardan dolayı ABD ve İngiltere’yi kınadı.

ÇİN VE İRAN’IN TİCARİ İLİŞKİLERİ

Çin, son on yıldır İran’ın en büyük ticaret ortağı olmasına rağmen, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler dengesiz.

Ticaret analiz şirketi Kpler’in tanker takip bilgilerine göre, Çinli petrol rafinerileri geçen yıl İran’dan ihraç edilen ham petrolün yüzde 90’ından fazlasını satın aldı. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle ABD’li ve Avrupalı ​​şirketler İran petrolünü alamasa da Çinli şirketler bu durumu fırsat bilerek İran petrolünü yüksek indirimle satın aldı.

Buna karşılık İran petrolü, Çin’in ham petrol ithalatının yalnızca yüzde 10’unu oluşturuyor. Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için başka ülkelerden birçok tedarikçisi var.

KAYNAK: REUTERS

havranhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu